Heb jij je nieuwe bedrijf al helemaal uitgedacht en wil je de start ervan een succes maken? Zorg er dan voor dat je voor de rechtsvorm kiest die het best bij je nieuwe bedrijf past. Weet je totaal niet waar je moet beginnen? Geen zorgen. Wij hebben de voor- en nadelen van de populairste rechtsvormen voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij hierna alvast gaan nadenken over het uitbouwen en groeien van jouw nieuwe onderneming! 

Eenmanszaak
Zoals de naam al doet vermoeden, is de eenmanszaak een bedrijf met één eigenaar. Maar laat de naam van deze rechtsvorm je niet misleiden, er kunnen wel degelijk meer mensen werkzaam zijn in een eenmanszaak. Het is daarom zeker mogelijk om voor een eenmanszaak te kiezen als je van plan bent om pas later werknemers aan te nemen. Een van de grootste voordelen van een eenmanszaak? Zodra jij je onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, is hij al opricht! Het grootste nadeel? Als het mis gaat met je bedrijf, ben jij zelf aansprakelijk voor je schulden. Je koophuis, spaargeld en auto zijn met een eenmanszaak daarom niet altijd even veilig.

✔ Geen oprichtingseisen, waardoor populair onder starters
✖ Persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de eenmanszaak 

Vennootschap onder firma (VOF)
De VOF is een onderneming met meerdere eigenaren, namelijk de vennoten. Deze vennoten kunnen natuurlijke personen zijn, maar ook rechtspersonen, zoals BV’s. Ook voor de VOF geldt dat je als ondernemer na inschrijving bij de Kamer van Koophandel al aan de slag kan. Als je kiest voor de VOF, raden we je te alle tijde aan om ook een VOF contract op te stellen. Op die manier schep je duidelijkheid over elkaars bevoegdheden, verantwoordelijkheden en maak je afspraken over de verdeling van winst. Bij Ligo kan je dit contract eenvoudig downloaden. Een belangrijk nadeel van de VOF? Als de VOF haar schulden aan zakelijke schuldeisers niet kan voldoen, zijn alle vennoten voor 100% aansprakelijk met hun privévermogen.

✔ Geen oprichtingseisen
✖ Als zakelijke schuldeisers zich niet kunnen verhalen op het vermogen van de VOF, zijn alle vennoten voor 100% aansprakelijk met hun privévermogen

Besloten vennootschap (BV)
De BV is verreweg de meest populaire en gebruikte rechtsvorm. Anders dan bij de twee voorgaande rechtsvormen, gelden voor het opstarten van een BV enkele vereisten. Zo is er een notaris betrokken bij de oprichting en wordt het kapitaal in aandelen verdeeld, waardoor jij je aandelen zal moeten volstorten. Dit hoeft geen hoog bedrag te zijn. € 0,01 is al genoeg! Ligo kan je vanaf € 299 helpen bij de oprichting van jouw BV. De grootste voordelen van de BV? Niet alleen straalt de BV professionaliteit uit naar anderen, jij bent als ondernemer eveneens niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de BV. De BV is namelijk een rechtspersoon en daarom doorgaans zelf aansprakelijk voor schulden. 

✔ Straalt professionaliteit uit en daardoor aantrekkelijker voor bijvoorbeeld investeerders
✔ Beperkte aansprakelijkheid
✖ Meer oprichtingseisen dan de eenmanszaak en VOF 

Stichting
Heb jij een maatschappelijk of sociaal doel voor ogen en is winst maken niet per se wat je wilt najagen? Overweeg dan om een stichting op te richten. Net als bij de BV, is er bij het oprichten van een stichting een notaris betrokken. Een groot voordeel is dat er geen minimum kapitaaleis is. Hierdoor zijn de oprichtingskosten laag. Daarnaast is een stichting een rechtspersoon, waardoor jij als bestuurder ervan in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Maak je wel winst met je stichting? Dan mag je die niet aan jezelf uitkeren, maar slechts gebruiken om het doel van je stichting te realiseren. 

✔ Lage oprichtingskosten, want geen minimum kapitaaleis
✔ Beperkte aansprakelijkheid
✖ Meer oprichtingseisen dan eenmanszaak en VOF
✖ Winst niet uitkeerbaar aan jezelf

Direct je rechtsvorm kiezen en aan de slag
Heb je nader advies nodig over welke rechtsvorm het beste bij je past? Stel je vragen gerust aan ons team van juristen en notarissen. Ons team denkt graag met je mee en staat met vrijblijvend advies voor je klaar via 020-3031043. Daarnaast kun je elke dag van 9u tot 23u met al je vragen terecht op onze online chat op de website. Ook in het weekend!  

Het Ligo Team